kockázatAz elmúlt időszakban a sok saját fejlesztésű tréningek mellett volt alkalmunk megismerkedni egy nemzetközi értékesítési tréning komplex programjával is, ami a B2B értékesítés leghaladóbb és legátfogóbb (szubjektív vélemény, de eredmények által is igazoltan hatékony) programja sok-sok világcég referenciájával.

A nem kevés elő- és felkészítés után ennek a képzésnek az egyedüli magyarországi akkreditált képviselőivé is váltunk, azonban ehhez természetesen egy nagyon részletes szerződést is alá kellett írnunk, ami kölcsönösen rögzíti a felek jogait és kötelezettségeit. Ebben önmagában nincs is semmi meglepő, azonban a szerződés-tervezet egyik pontja nem kis meglepetést okozott.

Ez a pont arról szólt, hogy olyan szakmai felelősségbiztosítással kell rendelkeznünk, ami megfelelő biztosítékot nyújt – még a szerződés esetleges lejárta után 3 évvel is – a képzési tevékenységünk felmerülő hibája, nem megfelelő megvalósítása által okozott esetleges károk megtérítésére.

Sok nagy hazai céggel állunk kapcsolatban, sokféle élő szerződésünk van, és szakmai felelősségbiztosításunk korábban is volt, de ilyen jellegű elvárással még nem találkoztunk.

De a meglepetést nem maga a szerződéses elem ténye okozta, hanem az összege… Ugyanis 7 millió euróról szólt… Rég volt olyan árfolyam, ami mellett ez kevesebb lenne 2 milliárd forintnál… Tevékenységünk nagyobb része sok tízmilliárdos bevételű cégekhez kötődik és a szóbanforgó értékesítés-fejlesztési program is elsősorban nekik szól, de a képzések költsége még nagy létszámú, több elemből álló fejlesztési program esetén is elenyésző töredéke persze a fenti összegnek. Elgondolkodtam és sok más mellett az alábbiak jutottak eszembe:

 

A cégek többsége még ma is elsősorban – és néha kizárólag – a tréningdíj mértékét és esetleg a helyszíni megvalósítás, ellátás költségeit veszi figyelembe az értékelés során és nem számol más felmerülő költségekkel (pl. a kieső munkaidővel, a résztvevők utazási költségeivel). És nem számol azzal, hogy egyáltalán nem magától értetődő, hogy egy-egy tréning hatalmas plusz értéket teremt a résztvevők, a szervezet számára. Sőt, nem megfelelő előkészítés, szervezethez nem illeszkedő program, a résztvevői adottságokra és igényekre nem reflektáló megvalósítás esetén akár komoly károkat is tud okozni…

Nem egy esetben hívtak már tréningre azzal bennünket, hogy feladatunk az is, hogy az előző tréner által okozott „helyzetből” segítsünk minél kisebb veszteséggel kimászni.

Ez ellen önmagában egy felelősségbiztosítás persze nem véd meg, de rávilágít a tréningekről döntő munkatársak és vezetők megnövekedett felelősségére.

Ennél is fontosabb azonban az a tény, hogy ha egy rosszul sikerült képzés komoly összegekben mérhető károkat okozhat, akkor egy igazán jól előkészített, tartalmas, releváns megoldásokat hordozó fejlesztési program micsoda hozzáadott értéket jelenthet…! Különösen értékesítési tréning esetében! A felelősségbiztosítás mértékéből kiindulva akár milliárdosat is… 🙂

 

price-value balanceSzámunkra továbbra is az jelenti az egyik legnagyobb kihívást, hogy a potenciális megbízót közös gondolkodásra ösztönözzük a fejlesztési programok elvárt eredményéről és hatékonyságáról. A közvetlen költségekkel mindenki foglalkozik – jogosan -, ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy mi kerül a mérleg másik serpenyőjébe… És még kevésbé mindegy, hogy pozitív vagy negatív előjellel… 🙂

 

 

A méréshez szükséges kalkulátorok közül néhány elérhető a honlapunkon is: HDTeam – Hasznos kalkulátorok

És természetesen az említett értékesítés-fejlesztési programról is örömmel adunk bővebb információt.

Ui: a szerződésbe végül egy jóval alacsonyabb, magyarországi biztosítóknál ebben az „iparágban” maximumként elérhető összeg került…

Kiss József – HDTeam

Demo Description


HDTeam ajánlatkérés

[Kérjük minél több információt adj meg a pontos ajánlat érdekében!]

This will close in 0 seconds

Share This