cirkuszA hétvégén cirkuszban jártunk. A gyerekkori emlékeimben  élő vándorcirkuszokhoz képest egy színes, színvonalas, igényes előadást láttunk.

A levegőben ugráló, kötélen sétáló akrobaták produkcióját bizony komolyan végig szurkoltuk! Bámulatos koncentrációval, egymásra odafigyelve hétköznapi ember számára hihetetlen teljesítményeknek voltunk tanúi. A műsor alatt többször felvillant bennem ugyan az a fogalom: bizalom.

Milyen erős bizalmat feltételez emberek között a helyzet, amikor egy négyszemélyes „torony” tetejére ötödikként érkezik valaki a levegőben szaltózva?

A bizalom szerepe a teljesítményben, szervezeti együttműködésben, kapcsolatokban szinte láthatatlan. Leginkább a megszűnése, hiánya esetén válik láthatóvá a teljesítményben, az együttműködésben játszott szerepe.

Vannak foglalkozások, ahol nyilvánvaló, hogy a bizalom hiánya életveszélyes és van a többi, ahol nem olyan nyilvánvaló, de mégis fenyegetően veszélyes…

Vannak a közgondolkodásban olyan téves mítoszok, amelyek megnehezítik a témával való tudatos foglalkozást. Ha ezekkel a mítoszokkal leszámolunk, máris tettünk egy lépést a bizalom szerepének helyreállítása felé. Soha nem késő…

Mítosz

Valóság

A bizalom „puha” tényező A bizalom „kemény”, valós, számszerűsíthető. Mérhető a sebességre és a költségekre gyakorolt hatása.
A bizalom lassú. Semmi sem vetekszik a bizalom sebességével.
A bizalom kizárólag a tisztességre épül. A bizalom a jellem (ami magában foglalja a tisztességet) és a kompetencia közös funkciója.
Vagy van bizalom, vagy nincs. Bizalmat lehet teremteni és lerombolni is.
Ha elveszítjük a bizalmat, nem tudjuk helyreállítani. Bár nehéz, az esetek többségében helyre lehet állítani az elveszett bizalmat.
A bizalmat nem lehet tanítani. A bizalmat hatékonyan lehet tanítani és tanulni, jelentős stratégiai előnnyé alakítható.
Túl kockázatos megbízni az emberekben. Nagyobb kockázat nem bízni az emberekben.
Egyszerre csak egy emberrel lehet kialakítani a bizalmat. Az egy emberrel kialakított bizalom elvezet a sok emberrel kialakított bizalomhoz.

(forrás: S.M Covey, R.C Merrill: A bizalom sebessége)

A mítoszokkal való leszámolás segít abban, hogy másképp tekintsünk a bizalomra, de a továbblépéshez eszközökre is szükségünk van. Ezekről az eszközökről lesz szó legközelebb…

Puskár Ildikó

 

Legközelebbi nyílt tréningünk, ami nagyban érinti a bizalom kérdését is: DISC alapú kommunikációs tréning

Demo Description


HDTeam ajánlatkérés

[Kérjük minél több információt adj meg a pontos ajánlat érdekében!]

This will close in 0 seconds

Share This