Mit érdemes tudni az asszertív kommunikációról?


Tények és tévhitek az asszertív kommunikációról…

Bár hosszú idő telt el azóta, hogy az első tréningeket megtartottuk az asszertivitásról, még mindig rengeteg tévhit és városi legenda kering ennek kapcsán.

Mit is jelent az asszertív kommunikáció?

Asszertív kommunikáció előnyei

Az asszertív kommunikáció olyan önérvényesítést takar, ahol Ön a saját igényeit kielégíti, oly módon, hogy közben a másik fél igényeire is tekintettel van.

Ez aztán a win-win hozzáállás!

Ma már több száz ügyfelünk támaszthatja alá, hogy ez nem csupán üres ígéret: az asszertív kommunikáció alapjainak elsajátítása után Ön akkor is nyugodt marad, ha negatív élethelyzet és pokoli körülmények veszik körül.

Emiatt a rendíthetetlen hozzáállás miatt néhányan elérhetetlennek érzik ezt az állapotot, holott a módszer tanulható.

És ha elsajátítod a technikáját, akkor az asszertivitás (önérdek-érvényesítés) és az ehhez kapcsolódó önbecsülés nagy segítségedre lehet a bizonytalanság és változás körülményei között, illetve a válsághelyzetekben egyaránt.

Kinek nyújt megoldást az asszertív kommunikáció?

A szakemberek úgy fogalmazzák meg, hogy a vezetőknek, értékesítőknek, partnerkapcsolati munkatársaknak elengedhetetlenül fontos, hogy saját érdekeiket képviselve tudjanak tárgyalni partnereikkel, de a többiek számára is kézzelfogható előnyöket nyújt.

Ha nem szakmákban gondolkodunk, hanem élethelyzetekben, akkor szintén három fő irányvonal van, ami mentén érdemes elindulni. Mivel az érdekérvényesítő kommunikáció mások figyelembevételét és a saját kommunikációnk nyíltságát egyaránt fókuszba helyezi, így ez alapján rajzolódnak ki az igények.

 

„A tréning nagyszerűen felépített és sikeres lehet mindenkinek, aki szeretné megismerni elsősorban önmagát, másodsorban a többi ember reakcióját és a reakciói mozgatórugóját. Remek felkészítő coachok vezetik végig az érdeklődőket a tréningen, akik a legkülönfélébb technikákkal világítanak rá az egyén viselkedésére, illetve lehetőség nyílik arra is, hogy mindenki külső szemlélőként lássa saját magát egy-egy konfliktusos helyzetben. Az asszertív tréning nemcsak a mindennapokban segít, de kitűnő módszer arra, hogy a munkahelyi, családi és egyéb érdekellentétekből fakadó konfliktusokra megoldást nyújtson. Lelkiismeretes csapat, kitűnően felépített program, hasznos segédanyagok és interakciók segítségével ismerhetjük meg önmagunkat.” Mónika

 

3 jel, ami arra utal, hogy a Te kommunikációd nem asszertív.

 • Alárendelődőnek érzed magad, nem állsz ki eléggé magadért.
 • Nem vállalod fel nyíltan az érdekeidet, túl sokat udvariaskodsz.
 • Agresszívnek tartanak, gyakran utasítasz másokat akkor is, ha kérned kellene.

 

A céltudatos, határozott vezetők kommunikációja gyakran erőszakosnak tűnhet.

Ők általában elérik ugyan, amit akarnak, de közben esetenként végzetes sebeket ejtenek partnerükön, aminek idővel komoly következményei lehetnek.

Az agresszív módon kommunikáló embereknek érdemes megtanulniuk, hogy miként térképezzék fel a másik fél érdekeit, hiszen nem jó, ha rettegnek valakitől az emberek.

Egy alárendelődő típusú embert az őrületbe kerget, amikor a nap végén végiggondolja, hogy milyen megalázott szerepbe kényszerítette magát azáltal, hogy nem fogalmazta meg egyértelműen a saját nézőpontját.

Ők gyakran ezért vállalnak el olyan feladatokat is, amire határozottan NEM-et kellett volna mondaniuk.

A diplomatikus emberekkel is előfordul időnként, hogy addig udvariaskodnak, míg a végén az agresszív partner rájuk nyomja az akaratát.

Esetleg azzal kell szembenézniük egy heves vita után, hogy egy alárendelődő típusú emberbe mélyen beletiportak.

Asszertivitás az üzleti életbenEzeket a kellemetlen helyzeteket szerencsére meg lehet előzni, ha az ember ismeri az asszertív kommunikáció alapjait, és elsajátítja a technikáját ennek a problémamegoldási lehetőségnek.

Pörgős vállalati környezetben egyaránt fontos a hosszú távú siker és a stresszmentes hétköznapok érdekében, hogy a kollégák meg tudják beszélni a problémáikat.

Cél, hogy olyan megoldásokat találjanak még a bonyolult helyzetekben is, amikor minden fél meg tudja őrizni a méltóságát, ugyanakkor képviseli a saját és a cég érdekeit is.

Az már csak hab a tortán, hogy ha egy cégnél a munkatársak elsajátítják az asszertív kommunikáció technikáját, akkor a magánéletükben is kevesebb konfliktus lesz, hiszen a családban is kevesebb vitás helyzet alakul ki a kommunikációs problémák kapcsán.

“Rendkívül érdekes és hasznos volt szembesülni az egyéni kommunikációs stílusunkkal, azzal, hogy különböző élethelyzetekben mennyire eltérő módon reagálhatunk. A gyakorlat-orientált tréning rengeteg segítséget adott ahhoz, hogy higgadtabban, tervszerűbben érhessük el a kívánt célunkat úgy, hogy a személyes hatékonyságunk javulása NEM a másik fél kárára történik. A tréning már önállóan is felülteljesítette az elvárásaimat, és még ezt is sikerült túlszárnyalni a tréninget követően elektronikus formában megkapott hasznos anyagokkal. Mivel nemcsak a munkahelyen, hanem a magánéletben is sokat segítenek a tanult készségek, a HDTeam asszertivitás tréningjét mindenkinek csak ajánlani tudom.” Visi Ferenc

 

Milyen pozitív változást hozhat egy cég életében, ha a munkatársak elsajátítják az asszertív kommunikáció alapjait, és a jövőben szem előtt tartják mind a saját, mind a partnerük érdekeit?

Az asszertív kommunikáció nyújtotta előnyök:

 • Kollégáid határozottan beszélnek.
 • Nyíltan azt mondják, amit akarnak.
 • Tiszteletben tartják mások érzéseit és jogait.
 • Ismerik és elfogadják saját magukat.
 • Felelősséget vállalnak tetteikért.
 • Nem hibáztatnak feleslegesen másokat.
 • Indulataikat képesek megfelelően kezelni.
 • Remek érzékkel találnak kompromisszumos megoldásokat.

 

„Nagyon örülök a lehetőségnek és egy remek napot tölthettem el a HDTeam asszertivitás tréningjén. A tréning összetétele nagyon kiegyensúlyozott volt, hiszen lehetőséget kaptunk interakciókra, de elmélyült gondolkozásra is, amely segített megismerni elsősorban saját magunkat, másodsorban felismerni a ‘veszélyes’ helyzeteket és a kezelési módjukat. Számomra az volt igazán meggyőző, hogy a nap elején feltett kérdésemre választ kaptam, így már sokkal tisztábban látom saját magamat külső szemlélőként. Ebben sokat segített a videokamera – amely ellen először tiltakoztam –, de később beláttam, hogy milyen nagy szerepe van abban, hogy más szemszögből tudjuk magunkat elhelyezni egy-egy szituációban. Még egyszer köszönöm a lehetőséget valamint a kapott anyagokat, és remélem, hogy hamarosan újra találkozunk egy-egy önismereti utazás kapcsán…”
NM

 

A tréning alappillérei

Milyen különbségek vannak a kommunikációs viselkedésmódok között?

Miként jelenik meg az asszertív viselkedés a testbeszédben?

 • Melyek az általános szóbeli asszertív technikák?
 •   Agresszív, rejtett agresszív és alárendelődő (szubmisszív) viselkedésmód jelei.
 •   Agresszió kezelése: kapcsolaterősítő technikák érdekütköző helyzetekben.
 •   Szubmisszió kezelése: érdekérvényesítő technikák érdekütköző helyzetekben.
 •   Nálad milyen az Énkép és a visszacsatolt kép viszonya?
 •   Melyek az önérvényesítés gátjai?
 •   Milyen jellemzői vannak az önérvényesítő kommunikációnak?
 •   Személyre szabott megoldások az asszertív viselkedés kialakítására.
 •   Hogyan ismerheted fel az asszertivitás nyelvi szintjeit?
 •   Működő önérvényesítő kommunikációs technikák a gyakorlatban.
 •   Miért fontos az érdek és kapcsolat a kommunikációban?
 •   A Te személyiségtípusodhoz kapcsolódó kommunikációs viselkedésmód begyakorlása.

A gyakorlat és a személyre szabott megoldások terén tréningünk felülmúlhatatlan.

Olyan szituációkban próbálhatod ki a frissen szerzett tudásod, amelyek garantált élményekkel színesítik az életed.

Sok ügyfelünk úgy fogalmazza ezt meg, hogy olyan megvilágításból tudott ránézni a kollégája beállítottságára, ahogy azelőtt soha nem tette.

Ennek köszönhetően a gondosan felépített asszertivitás tréningünk erősíti a csapatszellemet is.

„Mélyreható, eredményes, pozitív, önismeretet és önfejlesztést növelő volt a tréning. Az elméleti részek megnyilvánultak a gyakorlatokban is, így szemléletesebb; A tréner PROFI; Minden esetben reagált a résztvevők visszajelzésére; Pontosan visszajelezte nekem azt, amilyen vagyok.” Egy résztvevő a K&H Banktól

 

Mitől egyedülálló az asszertivitás tréningünk?

A korábbi időszakban ezt a tréninget két naposra szerveztük, azonban azt tapasztaljuk ügyfeleinknél, hogy nagyobb érték számukra, ha egy napba össze tudjuk sűríteni a fontos információt és a gyakorlati képzést.

Az elméleti képzést színes és tartalmas háttéranyagokkal támogatva személyre szabott megoldást kínálunk Önnek.

A piaci igényekre reagálva a tréning elméleti részét leegyszerűsítettük: az elméleti hátteret inkább segédanyagok formájában adjuk át.

A visszajelzések alapján egyedülálló megoldásunkat értékelik ügyfeleink, mivel a fő hangsúlyt áthelyeztük a gyakorlati feladatokra és az egyéni visszajelzésekre.

Az elméletet, a gyakorlatot és a frissítőkkel tarkított kötetlen hangulatú beszélgetéseket egyaránt élvezni fogod Te is, túl azon, hogy sokat tanulhatsz belőlük.

„Az asszertivitás tréninggel kapcsolatban nagyon pozitív véleménnyel bírok. Az elméleti részek alacsony arányát a gyakorlati részhez viszonyítva nagyon kedvezőnek tartom. Ez a tréning maximálisan teljesítette az előző tapasztalataim alapján támasztott elvárásaimat, tekintetbe véve az 1 napos korlátot. Kiemelném még a tréner, Puskár Ildikó szerepét. Mivel már nagyon sok tréningen vettem részt korábban, a tegnapi napon azonban megragadott az a tréneri képesség, ahogy mindenkivel egyformán foglalkozott Ildikó, egyforma hangnemet ütött meg, és nagyon tárgyilagos maradt. Így a résztvevők egyforma energiaszinten tudtak maradni, és ez a hatékonyságot nagyon megnövelte. Köszönjük a munkáját!”

Pfizer résztvevő

 

Ennek az átszervezésnek köszönhetően a tréning árát is le tudtuk faragni, így képzésünk minden fejlődni vágyó cég és személy számára elérhető.

Ott a helyem! Mennyibe kerül?

Az asszertív kommunikáció tréning díja 59.000 Ft+áfa.

Ez az összeg tartalmaz a részvételi díjon felül egy saját DISC riportot, az egyéni visszajelzést és a személyes fejlesztési terv nyomon követését is.

Ez az összeg már az első tárgyalás alkalmával meg fog számodra térülni, amikor tárgyalópartnereddel szemben maximálisan tudod képviselni a saját és a céged érdekeit is.

Jelentkezz a következő asszertivitás tréningre!Szeretnéd megismerni a DISC alapú kommunikáció lényegét?
TÖLTSD LE AZ INGYENES E-BOOKOT!

15 oldal lényegi információ. "Használati útmutató" az eredményesebb kommunikációdhoz.

Add meg a neved és az email címed és küldjük az összefoglalót.
Gratulálunk!
Máris sokat tettél a személyes hatékonyságod erősítéséért.

Ez a weboldal sütiket használ. Az EU törvények értelmében kérlek, hogy engedélyezd azok használatát. Bővebb információ

Az EU törvények értelmében fel kell hívjuk a figyelmét arra, hogy ez az oldal cookie-kat, sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye a böngészést. A sütik letilthatók a használt böngésző beállításaiban. Ennek hiányában, illetve az Elfogadom gombra való kattintással a használatuk elfogadásra kerül.

Bezár